Friday, 4 April 2014

ကံေကာင္းလို႕ပါ

မန္မာစကားတစ္ခြန္း၇ွိပါတယ္။ ေရႊခ်ဥ္ေပါင္တုံးကာမွ ေမာင္ဘုန္းျပန္မယ္-ဆိုတာေလ။
ခ်ဥ္ေပါင္ဆိုတာ ျမန္မာျပည္မွာ ေတာ္ေတာ္ေလးကို ေပါတဲ့အရာပါ။ ငယ္ငယ္တံုးကဆိုရင္ အိမ္မွာ သားငါးခ်က္မစားႏိုင္တဲ့ ေန႕မ်ားဆိုရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္း နဲ႕ ကန္စြန္းရြက္တို႕ သူျပိဳင္ ကိုယ္ျပိုင္ အသံုးေတာ္ခံၾကတာပါ။

ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္တစ္စီးမွ ငါးျပားေလာက္ပဲ ရွိပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ပင္ဆိုတဲ့ အရာဟာလဲ အရြက္ကို ျဖဳတ္ျပီး အရိုးကို ေ၇စပ္စပ္မွာ ထိုးထားရင္ ျပန္ျပီး အညြန္႕ထြက္လာတတ္တဲ့ အမ်ိဳးပါ။ အိမ္မွာ ေငြမရွိတဲ့ေန႕မ်ားဆိုရင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းပဲ ခ်က္တာပါ။ အဲဒီလို ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းစားရျပီဆိုရင္ ငယ္ငယ္တံုးကဆို ကံမေကာင္းလို႕ စားရတာလို႕ ထင္ခဲ့တာပါ။

က်ဳပ္ကေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်က္တဲ့ေန႕ဆိုရင္ ရြာထဲကို လွည့္ျပီး ဟင္းေကာင္းခ်က္တဲ့ အိမ္ေတြကို လွည့္ျပီး စားတာပါပဲ။ သူတို႕ကလဲ ေက်ြးၾကပါတယ္။ ေက်ြးတာေပါ့။ က်ဳပ္က ဘုန္းၾကီးေက်ာင္းသားကိုး။
ေနာက္ပိုင္း အသက္ေလးၾကီးလာေတာ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းနဲ႕ ငါးပိရည္နဲ႕ နယ္စားတာကို အရမ္းႏွစ္ျခိဳက္လာခဲ့ပါတယ္။

အခုျပည္ပကို ေရာက္ေနတဲ့ အခါမွာလဲ ျမန္မာျပည္တံုးက စားရတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းကို အရမ္းသတိ၇တတ္ပါတယ္။ အခုေတာ့ အေတြးက ေျပာင္းသြားပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ မစားရရင္ ကံမေကာင္းလို႕ပဲ-ဟု။

ဒီၾသစီမွာ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ရွိေတာ့ရွိပါတယ္။ ဖီဂ်ီက်ြန္းႏိုင္ငံကေန လာတဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ပါ။ အစိမ္းမရႏိုင္ပါဘူး။ အရြက္ကို က်ိဳ ျပီးေတာ့ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ခဲထားတာပါ။ အရသာက မခ်ဥ္ပါဘူး။ ျမန္မာျပည္က ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္က နာမည္နဲကလိုက္ေအာင္ ခ်ဥ္တာေလ။

ဟိုတစ္ေလာကေတာ့ ျမန္မာ့ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ အစိမ္း က့ေကာင္းစြာနဲ႕ ရပါတယ္။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ တစ္ကီလိုကို ၾသစေတးလ်ေဒၚလာ ၁၄ ေဒၚလာေပးရပါတယ္။ (တစ္ကီလိုကို ျမန္မာအခ်ိန္ ၆၅-က်ပ္သားခန္႕၇ွိပါတယ္။) ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၆၅-က်ပ္သားကို ျမန္မာေငြနဲ႕ တစ္ေသာင္း ႏွစ္ေထာင္ေလာက္ က်တာေပါ့။ ဒါေပမယ့္ အရိုးမပါ အရြက္ေတြ သက္သက္ရတာဆိုေတာ့ ကံေကာင္းတယ္လို႕ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

ဘာပဲေျပာေျပာ ကံေကာင္းလို႕ ျမန္မာ့ခ်ဥ္ေပါင္ကို စားရပါျပီ။

ေရႊခ်ဥ္ေပါင္ တုံးကာမွ ၾသစီကေန ေမာင္ဘုန္းျပန္ေတာ့မယ္-ဟု။

အရွင္အဂၢဥာဏ (လွည္းကူး)
ဆစ္ဒနီ၊ ၾသစေတးလ်
၂၈၊ ၀၃၊ ၂၀၁၄

No comments: